fbpx
Menu Zavřeno

7 tipů do začátku

Připravili jsme pro Vás pravidelné články, ve kterých si můžete přečíst tipy pro začátečníky a různé zajímavosti.

Uvažujete o tom, že byste začali kreslit nebo se chcete po delší přestávce ke kresbě opět vrátit?

Tady pro vás máme pár bodů, které by vám mohly pomoci.

Kreslení versus psaní

Na začátku je nutno si ujasnit, že psaní a kreslení jsou dvě odlišné věci. Tak bychom k tomu měli také přistupovat. Při psaní jsme zvyklí tužku nebo pero držet pevně a linku vést stejným přítlakem. Ruku máme opřenou o podložku a pohybujeme hlavně zápěstím. U kresby je to jinak. Úchop tužky by měl být odlišný, tzv. v dlani. Tímto se kresebná linka výrazně zjemní. Další rozdíl je v pohybu, který vytváříme hlavně paží.

Variace potřeb

Také je dobré si hned na začátku zjistit, co vše budeme ke kresbě potřebovat a kolik druhů kresebných médií máme na výběr. Kresba tužkou je fajn, ale po čase se stane nudnou. Máme velké množství kreslících potřeb a pro náš rozvoj je prospěšné, abychom je střídali. Pokud rádi kreslíte tužkou, dbejte na to, abyste měli po ruce různé tvrdosti grafitu. Ten vytváří kontrasty v kresbě a prohlubuje plastičnost. Dalšími možnostmi jsou například přírodní nebo umělé uhly (vyskytují se také v tužce), rudky, pastelky nebo různé typy pastelů.

Guma není ostuda!

Často slýchávám od kurzistů, že gumování považují za něco potupného. Ukazuje to totiž jejich neschopnost. Na tohle by měl každý zapomenout. Není to nic špatného i zdatní kreslíři používají gumu. Neopravuje pouze nechtěné tahy, ale vytváří určité efekty, jako například efekt skla nebo paprsek světla. Stěrací pryž neboli guma se prodává ve vícero variantách. Ke kresbě ale doporučuji mít vždy plastickou gumu, která se prodává v různých tvrdostech.

Základy jsou důležité

Každý by rád kreslil něco jiného. Někdo by se chtěl dopracovat k figurální kresbě, jiný k portrétu, další by rád tvořil květinové motivy. Je podstatné, abychom věděli, co chceme, ale na druhou stranu je podstatné přijmout to, že kresba se nedělí na různé úseky. Jsou pouze odlišná témata, a pokud chcete umět kreslit, tak se vším všudy. Tedy je dobré projít každou fází tvorby od základů, až po figuru. Jistě to pro mnohé nemusí být tolik záživné, ale je to nutný proces. Po absolvování si můžete vyhranit jednu oblast, která vás zajímá a té se hlouběji věnovat.

Buďte kreativní

Kresba z fotek je dobrá, ale neupínejte se na to. Je to přeci jen plošné zobrazení a není tam výrazná perspektiva a hloubka. U kresby je důležitý růst a posun. Posouvat se můžete jen tehdy, pokud se budete pouštět do něčeho nového. Střídejte to. Kreslete chvíli objekty z obrázků, ale také předměty, které jsou každodenně kolem vás. Vyrazte ven do přírody nebo do města a skicujte!

Učte se

Další dobrá věc pro zdokonalení kresby je zkoumání kreseb a maleb umělců. Otevřete si nějakou knihu např. s dějinami umění nebo nějakou internetovou stránku (Je jich nepřeberné množství) a zkoumejte, jakou techniku používali, analyzujte, něco si o nich přečtěte a zkuste je napodobit. Budete mít větší rozhled a opět vás to někam posune.

Kreslete

Posledním bodem je praxe. To znamená: „BEZ PRÁCE NEJSOU KOLÁČE.“ I když má někdo určitý talent, pokud by jej nerozvíjel, nikam by se nedostal. Kresba je o neustálé práci. Samo se nic nestane. Abyste dokázali rozeznat svůj pokrok, foťte si své práce a jednou za čas si je porovnejte. Po čase budete schopni určit, jaké chyby jste dříve dělali a poučit se z nich.

Pevně věříme, že bylo pro vás těchto pár rad přínosných a příště se podíváme na přípravu!

Ivana Krištofová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

[WP-Coder id="1"]