fbpx
Menu Zavřeno

Příprava

Minule jsme zveřejnili pár rad do začátku a dnes si povíme něco málo o přípravě před kresbou.  

Pohled je důležitý

Pokud jste úplný začátečník, tak byste měli zpozornět. Jedna z chyb v začátcích je při kresbě pokládat papír na vodorovnou plochu (stůl). V této pozici často kreslíme objekt deformovaně. U tvorby musíme mít přehled, často si hlídat proporce a základem je odstupovat si od kresby, abychom ji mohli vnímat jako celek. Doporučuji si buďto papír podložit pevnou deskou a naklonit si ji k sobě (to lze u menšího formátu typu A4, u větších je to už nepraktické) nebo si pořídit stojan. To je ta lepší varianta. Existují stojany, u kterých budete stát, ale i stojany stolní. Plocha by měla být nakloněná cca 20 stupňů od svislice.

Úchop

Ten byl už zmíněn v předešlém článku, ale opakování je matka moudrosti. Takže: Tužka by měla být držená třemi prsty tzn. palcem, ukazovákem a prostředníkem a konec tužky byste vidět neměli, ten by měl být schován v dlani. Tento úchop změní celý styl kresby. Pohyb se přesune ze zápěstí do paže a tím se také zvětší prostor, přes který dokážete vést pravidelnou linii (toto pocítíte zvláště u větších formátů).

Cvičení

Předtím, než se pustíte do kresby je dobré se rozcvičit. Já vím – NUDA. Ale je to potřebné, jelikož z psaní máme ztuhlou ruku. Psací potřeby jsme zvyklí držet pevně. U kreslení je naopak přínosem mít ruku uvolněnou. Proto jsou dobrá různá cvičení. Vyzkoušejte si kresbu vodorovných linií přes celý papír pod sebe. Můžete dělat i různé vlnky nebo zakřivení. Mějte však na paměti, že pohyb má vycházet z paže.

Příště se podíváme na základy kresby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

[WP-Coder id="1"]